Елеонора Чорноморченко
09 августа 2022

Сарана відчуває запах раку. Дослідження

Дослідники з Університету штату Мічіган виявили, що сарана може «відчувати» різницю між раковими та здоровими клітинами.  Це відкриває нові можливості для більш раннього виявлення онкозахворювань. Результати дослідження науковці опублікували в журналі BioRxiv.

Фото — Michigan State University.

Фото — Michigan State University.

З’ясувалося, що виявляти онкологічні захворювання сарана може завдяки своєму нюху. Оскільки ракові клітини працюють інакше, ніж здорові клітини, то під час роботи та росту вони створюють інші хімічні сполуки. Науковці розповіли, що в ракових клітинах змінюються метаболічні процеси і ці зміни проявляються у складі летких органічних сполук (ЛОС) у видихуваному повітрі. Саме на ці ЛОС і реагувала сарана.

До мозку комах прикріпили мікроелектроди, завдяки яким команда науковців виміряла реакцію комах на зразки газу з різних клітин. У відповідь на здорові та ракові клітини вона була різною.

Поки науковці досліджували лише клітини раку порожнини рота, але впевнені, що інші типи раку можна виявляти так само. Кінцева мета команди — розгадати «секрет» мозку комахи та її сенсорних нейронів, щоб використовувати його для подальшої діагностики онкозахворювань та ефективніше їх лікувати.

«Теоретично, ви могли б дихати через пристрій, а він би виявляв та диференціював наявність раку та навіть стадію, на якій він перебуває», — розповідає біомедичний інженер команди Дебаджит Саха.

читайте также
Комментарии