Валерій Лавровський
01 декабря 2022

У Швеції випустили на дорогу безпілотні вантажівки

Шведський виробник вантажівок Scania випустив автономні вантажні автомобілі, які виконують рейси повністю завдяки системі автопілоту. Нещодавно відбувся перший зафіксований тестовий заїзд в Європі, повідомляє AFP.

Фото — Scania.

Фото — Scania.

У межах пілотного проєкту безпілотна вантажівка виїхала на 300-кілометрову трасу між містами Седертельє та Єнчепінг на півдні Швеції. Вона доставляла товари швидкого харчування.

Зовні автономний транспорт виглядає так само, як і звичайний, але до нього прикріплені камери з GPS-датчиками. Всередині на місці водія розташована панель, яку можна підʼєднати до компʼютера на пасажирському сидінні. На екрані компʼютера зображено відео з зовнішніх камер, а також 3D-візуалізацію вантажівки на дорозі та всіх транспортних засобів поблизу.

Фото — Scania.

Фото — Scania.

У Scania заперечують факт, що поява безпілотних вантажівок ставить під загрозу роботу водіїв. Вони вважають, що автономні транспортні засоби потрібні для вирішення проблеми глобальної нестачі персоналу, має пройти багато часу, перш ніж штучний інтелект зможе впоратися з усіма аспектами логістики.

За даними Міжнародного союзу автомобільного транспорту, у 2021 році у світі не вистачало близько 2,6 мільйона водіїв вантажівок.

У компанії заявили, що безпілотні вантажівки використовуватимуть для далеких поїздок, але у салоні  знаходитимуться водії на випадок несподіваних проблем.

читайте также
Комментарии