Елеонора Чорноморченко
14 сентября 2022

Велетенські акули збираються в хороводи на короткі побачення, коли шукають партнерів. Дослідження

Науковці з Морської біологічної асоціації виявили, що велетенські акули біля західної Ірландії щорічно збираються в кола та кружляють, адже ходять на швидкі побачення одне з одним. Раніше вчені припускали, що це пов’язано із пошуками планктону. Про це повідомляє Phys Org.

Фото — Irish Basking Shark Group.

Фото — Irish Basking Shark Group.

Дослідники понад 40 років не могли пояснити, в чому причина загадкових хороводів акул в північній Атлантиці. Саме тому вони вирішили провести дослідження та зняли 19 таких кружляючих груп за допомогою підводних камер і безпілотних літальних апаратів. Спостереження проводилися в Ірландії з 2016 по 2021 роки.

Кожна група складалася з 6-23 акул, а в кожному колі була рівна кількість статевозрілих самців і самок. Деякі з них повільно плавали колами на поверхні, а інші — трохи глибше. Таку поведінку вчені назвали torus. Вони також помітили, що під час цього акули не шукали їжі.

В результаті спостережень з’ясувалося, що деякі самки і самці в цих колах просто спілкувалися з більшістю інших членів групи. Це відбувалося протягом декількох хвилин. Вони торкалися одне одного плавниками та перекочувалися животом вгору, щоб сигналізувати про свою готовність до спаровування.

За словами біолога Девіда Сімса, одного із авторів дослідження, таке залицяння допомагало акулам ходити на велику кількість швидких побачень для оцінки багатьох потенційних партнерів за раз. Він зазначив, що дослідження є революційним, адже причину такої поведінки у велетенських акул змогли пояснити вперше. Це пов’язано із тим, що найчастіше кола утворюються на глибині далеко від поверхні спостереження.

читайте также
Комментарии