Саша Лоскутов
12 августа 2022

Чому ми втомлюємося від розумової праці. Дослідження

Нейробіологи з університетської лікарні Пітьє-Сальпетрієр у Парижі вважають, що інтелектуальна втома виникає внаслідок накопичення потенційно токсичних продуктів у головному мозку. Про це пише Science Daily з посиланням на дослідження у журналі Current Biology.

Зображення — Wenjin Chen/Getty Images.

Зображення — Wenjin Chen/Getty Images.

Йдеться про глутамат. Саме його висока концентрація у префронтальній корі призводить до того, що ми починаємо лінуватися та обираємо простіші дії, які не впливають на когнітивну втому.

Дослідники використали магнітно-резонансну спектроскопію (MRS) для моніторингу хімії мозку протягом робочого дня. Вони розглянули дві групи людей: тих, чия робота вимагала серйозних когнітивних зусиль, і тих, у кого були відносно легші завдання.

На думку вчених, зменшити концентрацію глутамату допомагає відпочинок та сон. За цей час токсичні речовини виводяться із синапсів.

Відкриття дозволяє скорегувати робочі плани, щоб уникнути вигорання. Вчені також радять людям уникнути прийняття важливих рішень, коли вони втомлені.

У майбутніх дослідженнях вчені сподіваються дізнатися, чому префронтальна кора здається особливо чутливою до накопичення глутамату та втоми. Їм також цікаво дізнатися, чи можна використовувати ці маркери втоми для виявлення прогресу одужання від депресії чи раку.

читайте также
Комментарии