Віталіна Оселедец
20 ноября 2022

«Людина використовує лише 10% свого мозку». Звідки цей міф?

А ви теж замислювалися над тим, що коли люди навчаться використовувати свій мозок «на повну», то зможуть буквально перетворитися на героїню Скарлет Йоганссон у «Люсі»? Ну як мінімум читати думки. Чи бодай як Кіану Рівз у «Джонні Мнемоніку» використовувати голову замість флешки? Так, а давайте розберемось, звідки взагалі з’явився міф про те, що в нас задіяно тільки 10% мозку?

Колаж — Артур Бондаренко.

Колаж — Артур Бондаренко.

Багато хто чув фразу, що «людина використовує лише 7, 10 або 15% можливостей свого мозку». Це правда і неправда водночас.

Фантастика, реклама медичних препаратів та особливих духовних практик лише підтримують цей міф про нашу недосконалість. Але, на жаль, помилково вважати, що якби ми використовували мозок «на повну», то читали б чужі думки, дихали під водою, телепортувалися та й взагалі наблизилися до суперменів.

Насправді ми завжди використовуємо мозок на 100%, проте не всі його зони задіяні одномоментно.

Кожна ділянка мозку відповідає за виконання різних завдань: руху, розмови, спогадів, рефлексів, асоціацій, почуттів та купу всіляких різних штук, що не задіюються в одну й ту саму мить, але періодично, за потреби, активізуються.

Міф з’явився у 1930-х роках,  і в нього є кілька джерел.

Першим стали слова письменника Лоуелла Томаса, у 1936 році в передмові до книги Дейла Карнегі «Як завойовувати друзів і впливати на людей» він написав: «Професор Вільям Джеймс говорить, що люди використовують лише 10 відсотків своїх розумових здібностей». Книга здобула популярність, та це твердження запам’яталося багатьом.

Психолог-філософ Вільям Джеймс дійсно проводив експерименти з прискоренням розвитку і справді вважав, що люди використовують мозок не на повну, але це стосувалося винятково рівня IQ та ні про які відсотки він не згадував.

Вчені вже знали, що в мозку є ділянки, які відповідають за різні функції, але за які саме, не розуміли.

Так, наприклад, видатний канадський нейробіолог Вайлдер Пенфілд проводив дослідження, безпосередньо стимулюючи електродом різні ділянки мозку пацієнтів, і стежив за їхньою реакцією.

Особливо помітний ефект виникав у разі стимулювання відразу 10% поверхні мозку.

При цьому на деяких ділянках помітної реакції не було. Ну а далі розповсюдилося невірне трактування роботи вченого, що призвело до виникнення другого «вагомого аргументу» на користь міфу.

Сучасні технології допомагають нейробіологам візуалізувати роботу мозку. Завдяки цьому вони точно знають, що мозок, наче миготлива новорічна гірлянда, подає імпульси в різні ділянки щосекунди та працює на 100%, якщо дивитися на картину в цілому.

читайте также
Комментарии