Олександра Подгорна
27 июля 2022

«Меланхолія та величність» в обличчях українського села. Підбірка ретро-світлин

На фото — жінки та чоловіки з Полтавщини, Чернігівщини, Черкащини та Івано-Франківщини. Саме такий вигляд на початку XX століття мало повсякденне життя українських селян.

Одну з серій світлин, на яких зображена Галичина, виклав у мережу німецький колекціонер Вольфганг Віггерс. Він зазначив, що підписи на тильній стороні деяких фото зроблені німецькою мовою.

«Мені подобається її меланхолійний вираз обличчя, у ній є щось величне», — розповів на звороті, імовірно, автор світлини, на якій дівчина стоїть біля сходів у національному вбранні.

Про ці вірно занотовані риси селян свідчать й інші кадри. На багатьох із них видно, що люди приділяли багато уваги одягу: власноруч пряли, шили, вишивали та створювали сорочки, спідниці, кожухи і хустки. Мали також аксесуари: прикрашали талію стрічками-поясами, голову — вінком або справжніми квітами, а шию — намистом, яке багато разів намотували на шию.

Після важкої праці увага приділялася й якісному відпочинку. На одному з фото бачимо лірника — народного співця та музиканта. Він грав на лірі не лише зажурливі історичні думи, а ще й жартівливі та веселі пісні, якими розважав втомлених селян.

Фото: Flickr, Facebook-спільнота «Пустощі східноєвропейської Кліо» та електронна бібліотека History. 

читайте также
Комментарии