
Фото — Karl Tapales / Getty United.
Дослідники вивчили дані майже 500 тисяч мешканців Великої Британії у віці від 40 до 60 років з метою порівняти звички вживання чаю з рівнем смертності від будь-яких причин.
Вердикт: люди, які випивали принаймні дві чашки чорного чаю на день, мали на 9-13% менше шансів померти протягом приблизно 11 років спостереження, ніж їхні однолітки, які цього не робили.
Переваги були навіть для любителів додавати молоко, цукор або те й інше до свого чаю. Дослідники також виявили, що температура напою не має значення, всупереч попереднім побоюванням щодо гарячих напоїв, пов’язаних з деякими видами раку.
Схожі попередні дослідження в основному були зосереджені на зеленому чаї, але чорний чай є щоденною звичкою у Великій Британії: 85% учасників дослідження регулярно випивають принаймні одну чашку.
Вчені припустили, що переваги вживання чаю пов’язані з хімічними речовинами — поліфенолами та флавоноїдами. Спеціальний тип поліфенолів — катехіни — зменшує навантаження на клітини та ризик захворювань. Вони є у багатьох плодах і ягодах, а також у чорному шоколаді.