Елеонора Чорноморченко
09 июня 2022

Вчені вперше виявили пупок у динозавра, який жив 130 мільйонів років тому

Китайські дослідники вперше виявили у динозавра скам’янілий приклад пупка. В цьому місці ембріон з’єднувався з жовтковим мішком свого яйця. Про це повідомляє видання New Atlas.

Зображення — Jagged Fang Designs

Зображення Jagged Fang Designs

Насправді скам’янілості цього динозавра знайшли ще у 2002 році, проте вчені не помічали на них еквівалент пупка. 20 років рештки зберігалися в Природному музеї Зенкенберга, у Франкфурті.

Зробити відкриття допоміг технологічний розвиток, а саме  нова техніка візуалізації із назвою лазерно-стимульована флуоресценція (LSF). Завдяки їй міжнародна команда палеонтологів виявила на скам’янілій шкірі псіттакозавра тонкий пупковий шрам, який з’єднував черевну порожнину із плодом. Він залишався на животі протягом усього життя.

Зображення — Bell et al

Зображення Bell et al

«Використовуючи зображення LSF, ми виявили характерні лусочки, які оточували довгий пупковий шрам у зразка Psittacosaurus, подібний до певних живих ящірок і крокодилів. Ми називаємо такий шрам пупком, хоч він менший, ніж у людей», — сказав доктор Майкл Піттман з Китайського університету Гонконгу, автор дослідження.

Комментарии