Валерій Лавровський
22 декабря 2022

Концепт міста на астероїді, натхнений науковою фантастикою

Американські вчені з Рочестерського університету спроєктували теоретичне місто на астероїді. За їхніми словами, це одне з середовищ для майбутнього життя у космосі. Відповідне дослідження опубліковано у журналі Frontiers in Astronomy and Space Sciences.

Зображення — Michael Osadciw / University of Rochester.

Зображення — Michael Osadciw / University of Rochester.

Вчені проєктували місто, надихаючись науковою фантастикою. Зокрема, колонією Джерарда О’Нілла — космічним поселенням, яке складається з двох циліндрів, які обертаються в протилежних напрямках.

Згідно з концептом О’Нілла, циліндри обертатимуться досить швидко, щоб створити штучну гравітацію на їхній внутрішній поверхні, але досить повільно, щоб люди, які живуть у них, не відчували заколисування. У 70-80-ті роки минулого століття таку ідею дійсно проробляли, але не реалізували через надто високу ціну (річ йшла про 100 мільярдів доларів) та неекологічність.

Ідею циліндру адаптовували у фільмі «Зоряний шлях» та романі «Гра Ендера» Орсона Скотта Карда. Також до концепту зверталися Джефф Безос та Ілон Маск.

Вчені запропонували використовувати як матеріал сам астероїд — перетворити еліпсоїд на порожню циліндричну оболонку. Оскільки самі астероїди з певним часом розпадаються, автори вважають, що поверхню можна покрити «мішком» із надлегких і високоміцних вуглецевих нановолокон. Це підтримуватиме власну вагу обʼєкта під час обертання та середовище проживання всередині.

Тобто уявний астероїд діаметром 300 метрів може бути розширений у циліндричну сферу площею близько 55 км² — трохи менше площі Манхеттену.

Сам процес виглядатиме таким чином:

  • астероїд розкручують для створення штучної гравітації. В результаті він почне руйнуватися;

  • уламки астероїда, розлітаючись, розширюватимуть «мішок» з вуглецевого нановолокна;

  • волокно захоплюватиме уламки, які утворюватимуть товстий «шар» для захисту поселенців від космічного випромінювання.

Хоч це лише теорія, усі згадані дослідниками технології наразі використовуються у суспільстві — від двигунів, необхідних для обертання астероїда, до «мішка» з вуглецевого нановолокна.

читайте также
Комментарии