Саша Лоскутов
27 января 2023

В ЄС дозволили їсти цвіркунів і личинок жуків

Єврокомісія дозволила використання ще двох видів комах у харчових продуктах. Мова йде про домашніх цвіркунів (Acheta domesticus) та личинок жуків Alphitobius diaperinus. Про це повідомляє DW.

Однак легалізація стосується знежиреної порошкової форми комах, наприклад цвіркунів поставлятиме в’єтнамська компанія Cricket One Co. Ltd. Mayor пише, що їх застосовуватимуть як харчовий інгредієнт у низці продуктів для населення.

Зображення — личинка Alphitobius diaperinus. Джерело: ShutterStock.

Зображення — личинка Alphitobius diaperinus. Джерело: ShutterStock.

Личинки борошнистого хробака вироблятиме лише одна французька компанія Ynsect NL. Їх можна використовувати в замороженому, подрібненому, висушеному та порошкоподібному вигляді у продуктах, а також в харчових добавках.

Зображення — личинка Alphitobius diaperinus. Джерело: ShutterStock.

Зображення — личинка Alphitobius diaperinus. Джерело: ShutterStock.

Продукти харчування повинні будуть містити етикетки про наявність білків комах. Раніше в ЄС дозволили використовувати в їжу тільки борошняного хрущака (Tenebrio molitor) і сарану (Locusta migratoria).

Зображення — Sean Gallup. Джерело — Getty Images.

Зображення — Sean Gallup. Джерело — Getty Images.

Їсти або не їсти комах

Поїдання комах — це не примха чи кулінарна мода. Насправді це було нормою протягом тисячоліть у багатьох культурах світу, зокрема в Азії. Греки і римляни регулярно їли личинок, жуків, цикад і вважали їх делікатесами. Комахи стали табу в меню лише тоді, коли їх почали розглядати як знищувачей врожаю в Європі. До середини XX століття в Німеччині та Франції готували суп із хрущів.

Їстівними вважаються приблизно 1200 видів, але, звісно, їх більше. Серед них мурахи, гусениці, бджоли, цвіркуни, коники, жуки тощо. 80% жителів планети регулярно вживають комах у їжу.

Комахи вважаються дешевим і легкодоступним джерелом білка. Більшість комах за своєю суттю несмачні, але те ж саме можна сказати й про протеїнові коктейлі.

Крім того, розведення комах потребує менше ресурсів, ніж класичне тваринництво. Наприклад, для виробництва 1 кг яловичини потрібно 8 кг корму, а для 1 кг комах —  всього 2 кг корму.Противники розведення комах вважають, що масове виробництво може призвести до виникнення нових хвороб. Вони сумніваються у вмісті білка, а також у санітарії утримання та годування комах.

читайте также
Комментарии