Однак легалізація стосується знежиреної порошкової форми комах, наприклад цвіркунів поставлятиме в’єтнамська компанія Cricket One Co. Ltd. Mayor пише, що їх застосовуватимуть як харчовий інгредієнт у низці продуктів для населення.

Зображення — личинка Alphitobius diaperinus. Джерело: ShutterStock.
Личинки борошнистого хробака вироблятиме лише одна французька компанія Ynsect NL. Їх можна використовувати в замороженому, подрібненому, висушеному та порошкоподібному вигляді у продуктах, а також в харчових добавках.

Зображення — личинка Alphitobius diaperinus. Джерело: ShutterStock.
Продукти харчування повинні будуть містити етикетки про наявність білків комах. Раніше в ЄС дозволили використовувати в їжу тільки борошняного хрущака (Tenebrio molitor) і сарану (Locusta migratoria).

Зображення — Sean Gallup. Джерело — Getty Images.
Їсти або не їсти комах
Поїдання комах — це не примха чи кулінарна мода. Насправді це було нормою протягом тисячоліть у багатьох культурах світу, зокрема в Азії. Греки і римляни регулярно їли личинок, жуків, цикад і вважали їх делікатесами. Комахи стали табу в меню лише тоді, коли їх почали розглядати як знищувачей врожаю в Європі. До середини XX століття в Німеччині та Франції готували суп із хрущів.
Їстівними вважаються приблизно 1200 видів, але, звісно, їх більше. Серед них мурахи, гусениці, бджоли, цвіркуни, коники, жуки тощо. 80% жителів планети регулярно вживають комах у їжу.
Комахи вважаються дешевим і легкодоступним джерелом білка. Більшість комах за своєю суттю несмачні, але те ж саме можна сказати й про протеїнові коктейлі.
Крім того, розведення комах потребує менше ресурсів, ніж класичне тваринництво. Наприклад, для виробництва 1 кг яловичини потрібно 8 кг корму, а для 1 кг комах — всього 2 кг корму.Противники розведення комах вважають, що масове виробництво може призвести до виникнення нових хвороб. Вони сумніваються у вмісті білка, а також у санітарії утримання та годування комах.