Таіна Федосеєва
05 января 2023

Вчені знайшли організм, який харчується вірусами

Багато живих організмів випадково поглинають віруси, але нещодавно вчені виявили істоту, для якої вони є основною їжею. Дослідження було опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Фото — Unsplash

Фото — Unsplash

Передбачалося, що такі організми існують, тим більше що віруси складаються з «корисного» — в них багато фосфору, азоту та нуклеїнових кислот, але вважалося, що достатньо калорій для виживання вони давати не можуть.

Щоб це перевірити, команда дослідника Джона Делонга з Університету Небраски-Лінкольна зібрала зразки води зі ставка, виділила різні мікроби та заселила їх хлоровірусами. Цей вірус зустрічається у прісній воді та вражає зелені водорості. Виявилося, що їм активно харчується інфузорія Halteria — родичка інфузорії-туфельки. Не маючи інших джерел харчування, окрім вірусів, населення Halteria розрослося за два дні в 15 разів, а рівень вмісту хлоровірусу у воді впав у 100 разів. У контрольних пробах, де вірусу не було, Halteria не росла.

У наступному досвіді хлоровірус підфарбували флуоресцентною фарбою, і через деякий час інфузорія почала світитися. Це підтвердило, що вона харчувалася саме вірусами.

У майбутньому команда планує простежити це явище у дикій природі та дослідити його вплив на харчові ланцюги та еволюційний процес.

читайте также
Комментарии