Валерій Лавровський
30 сентября 2022

Собаки відчувають стрес людини за запахом. Дослідження

Британські науковці з Королівського університету Белфасту виявили, що собаки відчувають різницю між запахами, коли люди в стресі та коли спокійні, повідомляє CNN. Дослідження опубліковане у журналі PLOS One.

 

У дослідженні брали участь 20 собак, яких тренували по годині щотижня протягом приблизно 10 місяців, проте з часом більшість відсіяли та залишились тільки четверо. Це самці кокер-спанієля та лерчера, а також самки кокапу та тер’єра. Їхній вік коливався від 11 до 36 місяців.

Фото — Clara Wilson.

Фото — Clara Wilson.

Крім того, вчені зібрали зразки дихання та поту в 36 добровольців. Після цього учасників просили розрахувати, скільки буде 9000 відняти 17. Якщо вони вирішували неправильно, то дослідники перебивали їх та називали правильну цифру.

Сама ситуація викликала в учасників невеликий стрес — вони мали прискорений пульс та підвищений артеріальний тиск. Після цього учасники ще раз здали зразки дихання та поту, на які вже сприяла стресова ситуація.

Дослідники представили собакам зразки із запахом стресу разом із двома «порожніми» зразками. Тварини мали знайти запах людини у стані стресу принаймні сім із 10 разів, щоб перейти до наступної фази експерименту.

На другому етапі дослідження вчені показали чотирьом собакам ті ж самі зразки, але перемішані з іншими запахи. Собакам потрібно було знайти «запах стресу» принаймні в 80% випадків.

Результати дослідження наступні: чотири собаки різних порід знаходили «запах стресу» у 93,8% випадків.

За словами доктора Марка Фрімена, клінічного доцента кафедри клінічних наук про дрібних тварин Технічного університету Вірджинії,

собаки мають 220 мільйонів нюхових рецепторів на відміну від людей, які мають 50 мільйонів рецепторів. Це робить собак «надзвичайно ефективними в пошуку та розрізненні запахів».

Фрімен вважає, що якщо собак з дитинства привчати до вміння виявляти психологічний стан людини, то кожна тварина зможе це зробити у більш зріломі віці, не зважаючи на породу.

читайте также
Комментарии