Валерій Лавровський
13 июля 2022

Фото дня. Багаття майже по всій Північній Ірландії

Напередодні Дня Оранжистів у Північній Ірландії традиційно святкується «Одинадцята ніч». У протестантських районах країни запалюють великі багаття на честь перемоги протестантів над католиками у битві на річці Бойн. Це часто супроводжується вуличними вечірками та маршируючими оркестрами. Публікуємо найкращі фото.

Багаття в основному готують з дерев’яних піддонів і шин. Подія регулярно засуджується за вияви сектантської чи етнічної ненависті проти ірландських католиків та націоналістів, наприклад, спалення ірландського триколору, а також за спричинену шкоду та забруднення. Деякі події з багаттями контролюються військовими формуваннями. У 2021 році зафіксовано близько 250 багать «Одинадцятої ночі».

Битва на річці Бойн (1 липня 1690 року) — найбільша битва в історії Ірландії. Відбулась між арміями скинутого короля Якова II та Вільгельма III Оранського, що зійшов на престол й доводився Якову племінником і зятем. У цієї битви був також релігійний підтекст. У надії на відновлення прав на боці католика Якова II виступило багато ірландців-католиків, які втратили своє майно й земельні наділи після вторгнення Олівера Кромвеля. На боці ж Вільгельма III в основному були англійські протестанти.

Усі фото — PA.

читайте также
Комментарии