Валерій Лавровський
25 февраля 2022

Президент підписав указ про загальну воєнну мобілізацію. Що це означає?

Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України. Про це пише офіційний сайт президента.

Фото — ЗСУ.

Фото — ЗСУ.

Мобілізація має проводитися протягом 90 діб. Вона пройде у всіх 24 областях України та місті Київ. Генштабу ЗСУ доручили визначити черговість та обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації.

Кого мобілізують у першу чергу:

  1. Оперативний резерв — це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили в армії за контрактом або однією із хвиль мобілізації.

  2. За потреби першу чергу підтримує друга черга оперативного резерву — військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

  3. Якщо потрібно — викликають мобілізаційний резерв. До нього входять військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не закликалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.

  4. Далі, за потреби, мобілізація поширюється на громадський резерв — інших громадян, які не мають вікових і фізичних обмежень на заклик на військову службу і можуть бути залучені для комплектування Збройних Сил та інших військових формувань винятково в особливий період.

За інформацією Державної прикордонної служби, у зв’язку із введенням в воєнного стану тимчасово обмежено виїзд з України окремою категорією громадян. Зокрема, громадянам чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

читайте также
Комментарии