Олександра Подгорна
09 июня 2022

Флот Колумбії зняв відео недоторканого затонулого 300-річного галеону, навантаженого золотом

Колумбійські фахівці, які проводили підводні спостереження за потопленим британцями в 1708 році іспанським галеоном «Сан-Хосе» з вантажем скарбів, зняли нове ефектне відео і зуміли виявити поблизу дві інші історичні аварії, повідомляє Radio Nacional de Colombia.

Галеон спочиває неподалік від колумбійського порту Картахена-де-Індіас у Карибському морі на глибині майже в 950 метрів.

Підводний апарат, за допомогою якого здійснювалися зйомки, виявив ще два затонулих корабля поряд — колоніальне судно та шхуну. Дослідники припускають, що вони відносяться до періоду, коли йшла війна за незалежність Колумбії від Іспанії — близько 200 років тому.

На відео можна розглянути гармати, фарфоровий та глиняний посуд, скляні пляшки та золоті вироби. Добре видно носову частину судна, яка вкрита водоростями та молюсками, а також залишки каркасу корпусу.

Image Title
Image Title
Image Title

Скріншоти з відео. 

За легендами, які підтверджують думки істориків, галеон «Сан-Хосе» перевозив скарби, які зараз коштують мільярди доларів, і тому вважався «Святим Граалем шукачів скарбів». Координати місця перебування не розголошують. Припускають, що цей галеон перевозив до 11 мільйонів іспанських золотих дублонів, а також безліч срібних монет, смарагдового каміння та фарфору. За словами колумбійського президента, уламки кораблів «збережені недоторканими та захищені з метою подальшого дослідження».

Картина Семюеля Скота «Морська битва при Картахені», момент вибуху на «Сан-Хосе».

Картина Семюеля Скота «Морська битва при Картахені», момент вибуху на «Сан-Хосе».

Восьмого червня 1708 року, під час війни за іспанську спадщину, іспанська флотилія зіткнулася з англійською ескадрою. Після півторагодинного бою на борту «Сан-Хосе» вибухнув порох, що зберігався в трюмі, судно швидко пішло на дно. З шести сотень членів екіпажу врятувалися лише 11 людей.

Розмови про знахідку та суперечки щодо права на скарби велися ще з 2007 року, лише у 2011 році дослідники змогли підтвердити, що відомо, де саме перебуває галеон. На нього претендують Іспанія, Колумбія та народність Кхара-Кара з Болівії, що виступає від імені нащадків тих, хто колись видобував ці самі скарби. Наразі з’ясування, кому належить корабель, ще продовжується.

читайте также
Комментарии