Валерій Лавровський
21 февраля 2023

У Британії завершилась програма з чотириденного робочого тижня. Результати

У Великій Британії завершилася пілотна програма чотириденного робочого тижня. В ній брала участь 61 компанія: 56 продовжили такий формат роботи, з них 18 повністю перейшли на чотириденний графік. Деякі фірми вирішили зробити пʼятницю вихідним днем, а робочий графік в інші дні — з 8:00 до 17:30, повідомляє The Guardian.

Зображення — Getty Images.

Зображення — Getty Images.

Загалом у проєкті взяли участь 2900 співробітників. Близько 39% працівників заявили, що у них знизився рівень стресу, а кількість лікарняних зменшилася приблизно на дві третини. У 40% учасників покращився сон, а 54% заявили, що їм стало легше балансувати між роботою та домашніми обов’язками. Також зменшилася кількість звільнень — на 57%.

У червні минулого року Велика Британія розпочала пілотну програму чотириденного робочого тижня. Модель роботи була побудована за схемою 100:80:100 — 100% оплата за 80% часу на роботі забезпечує 100% продуктивності. Проєкт організовували некомерційна група 4 Day Week Global, аналітичний центр Autonomy та престижні коледжі Британії та США.

Результати проєкту планують показати британському уряду із закликом забезпечити всіх британських працівників 32-годинним робочим тижнем.

Чотирирічне дослідження, проведене в Ісландії, показало, що чотириденний робочий тиждень призводить до підвищення продуктивності компаній. Учасники експерименту зазначили, що зміна графіку позитивно позначилась на рівні стресу та почутті емоційного вигоряння, налагодився баланс між роботою та особистим життям.

 

Досвід Ісландії є основоположником тестування чотириденного робочого тижня в інших країнах.

читайте также
Комментарии