Валерій Лавровський
15 декабря 2022

Вчені вперше випробували на людях світло- та звукотерапію для лікування хвороби Альцгеймера

Вчені з Массачусетського технологічного інституту провели експериментальне клінічне дослідження, у якому використали світлову та звукову терапію для лікування хвороби Альцгеймера. Робота опублікована у журналі PLoS ONE.

Зображення — Lipotype.

Зображення — Lipotype.

Дослідники виявили, що токсичні білки, пов’язані з хворобою Альцгеймера, можуть бути виведені з мозку миші після впливу мерехтливого світла. У трьох дослідженнях, проведених з 2016 по 2019 роки, науковці дослідили цей вплив в діапазоні мозку 40 герців.

Виявилось, що у тварин покращилась памʼять та рівень навчання, зменшилась атрофія мозку, а також знизився рівень характерних білків хвороби Альцгеймера порівняно з контрольною групою без лікування.

Під час першої фази клінічних експериментів на людях дослідники залучили 43 добровольці різного віку, у тому числі 16 людей з ранньою стадією хвороби Альцгеймера. За кожним учасником спостерігали окремо  за допомогою електроенцефалограми. Після тестів виявилось, що ряд областей мозку синхронізуються з частотою 40 герців.

Під час другої фази 15 учасників із ранньою стадією хвороби Альцгеймера отримали пристрій, який можна було взяти додому та використовувати близько години на день. Він являв собою невелику світлодіодну білу дошку з iPad посередині та звуковою панеллю під ним.

Під час перегляду відео світлодіодна панель на білій дошці блимала з частотою 40 герців, а звукова панель відтворювала звук з аналогічною частотою. Приблизно через три місяці використання вчені виявили в учасників експерименту меншу атрофію мозку. В них був покращений сон та продуктивність у виконанні завдань на асоціативну пам’ять.

Автори роботи заснували компанію Cognito Therapeutics для проведення подальших клінічних досліджень цієї технології. Наразі триває більш масштабне випробування терапії на кількох сотнях пацієнтів з хворобою Альцгеймера легкого та помірного ступеня. Дослідження вивчатиме наслідки щоденного годинного лікування протягом одного року.

читайте также
Комментарии