Саша Лоскутов
03 февраля 2023

В Італії дітям дозволили не бачити бабусь та дідусів, якщо вони цього не хочуть

Верховний суд Італії постановив, що дітям не обов’язково бачитися зі своїми бабусями і дідусями. Про це повідомляє The Guardian.

Зображення — Babbel.

Зображення — Babbel.

Рішення Верховного касаційного суду стосується апеляції батьків двох дітей на рішення суду нижчої інстанції, який примусив дітей проводити час із бабусею та дідусем по лінії батька.

Багаторічна справа була ініційована бабусею, дідусем і дядьком по батьківській лінії, які подали позов до суду у справах неповнолітніх у Мілані, скаржачись на те, що вони не могли зустрітися з дітьми «через перешкоди, встановлені батьками», з якими вони були в сімейному конфлікті.

Бабуся та дідусь виграли як у суді у справах неповнолітніх, так і в апеляційному суді Мілана, який у 2019 році наказав проводити зустрічі між ними та дітьми в присутності соціального працівника. Водночас попередивши батьків про потенційну психологічну шкоду для дітей у разі позбавлення їх можливості бачитися.

Батьки стверджували, що дітям не подобаються зустрічі через тривалу напруженість у родині, і тому звернулися до Верховного суду з вимогою скасувати це рішення.

Таким чином, суд постановив, що інтереси дітей мають переважати над інтересами бабусь і дідусів і що «небажані стосунки» не можуть бути нав’язані, тим більше якщо діти «здатні розрізняти їх» та досягли 12-річного віку.

Відповідно до сімейного закону, прийнятого в Італії в 2006 році, дитина має право підтримувати серйозні стосунки зі своїми бабусею і дідусем, навіть якщо їхні батьки розлучаються. Дідусь і бабуся також мають право звернутися до суду з проханням встановити, чи рішення батьків відмовити їм у доступі до онуків завдає шкоди благополуччю дитини.

читайте также
Комментарии