Елеонора Чорноморченко
16 августа 2022

Люди можуть передавати мавпячу віспу собакам

У Франції повідомили про перший підозрюваний випадок передачі мавпячої віспи від людини до собаки. Захворювання виявили в італійського хорта через 12 днів після того, як симптоми з’явилися у власників. Про це повідомляє The Washington Post.

Італійський хорт. Фото — Wikipedia.

Італійський хорт. Фото — Wikipedia.

Мавпяча віспа проявилася у чотирирічного пса у вигляді уражень слизової оболонки, як-от пустул на животі та виразки анального отвору. Захворювання вдалося підтвердити за допомогою ПЛР-тестування.

Французькі науковці розповідають, що це перший випадок передачі мавпячої віспи від людини до тварини. Дослідження, яке  доводить це, вони опублікували в журналі Lancet.

Імовірним шляхом передачі стала постільна білизна — подружжя чоловіків повідомило, що вони дозволяли своїй собаці спати з ними в ліжку.

Центр з контролю та профілактики захворювань США вже включив собак до списку сприйнятливих до мавпячої віспи тварин. До них належать також мавпи, лучні собачки, білки, бабаки, шиншили, гігантські сумчасті щури, домашні кролики та їжаки.

Наразі науковці розроблять подальші вказівки щодо догляду за домашніми тваринами, якщо вони перебувають у приміщенні з інфікованою людиною.

За даними ВООЗ, мавпяча віспа — це вірусний зооноз, тобто вірус, який передається людині від тварин. Раніше були зафіксовані випадки зараження вірусом від щойно придбаних домашніх улюбленців.

Від людини до людини захворювання передається при тісному контакті з ураженнями, рідинами організму, дихальними краплями та зараженими матеріалами, такими як постільна білизна.

Комментарии