Саша Лоскутов
13 августа 2022

Вчені відтворили «спів» комах, які вимерли 150 років тому

Дослідники британського університету Лінкольна цифровим способом відтворили звук комах Prophalangopsis obscura, котрих не бачили з 1869 року. Специфіка мелодії може допомогти відстежити живі екземпляри у дикій природі — якщо такі залишилися. Про це повідомляє New Atlas. Дослідження опубліковано в журналі PLOS ONE.

Фото — PLOS ONE.

Фото — PLOS ONE.

Prophalangopsis obscura — це різновид комах, схожих на коника. Єдиний представник завдовжки 10 см був знайдений десь в Індії в середині XIX століття, після чого був переданий Лондонському музею природної історії, де був уперше науково описаний у 1869 році.

Як і їхні родичі-цвіркуни, вимерлі комахи терлися крилами чи лапками одна об одну, створюючи шум, який приваблює партнерів. Тож дослідники відсканували крила зразка, створили 3D-зображення структури їхньої поверхні та з’ясували їхню резонансну частоту.

Після цього вони змогли визначити, що Prophalangopsis obscura виробляє звуки чистого тону з частотою близько 4,7 кГц. Потім вчені відтворили пісню комахи у цифровому вигляді.

Команда дослідників пропонує зосередити майбутні пошуки на регіонах Північної Індії та Тибету, де надто холодно для кажанів, які можуть становити загрозу для комах. Вчені пропонують встановити обладнання для запису, що може призвести до повторного відкриття цього виду.

читайте также
Комментарии