Елеонора Чорноморченко
10 июля 2022

В Уругваї виростили мух, які винищуватимуть інших мух-шкідників

Нещодавно уряд Уругваю оголосив про нову програму для знищення мухи de la bichera. З цим шкідником боротимуться спеціально вирощені лабораторні стерилізовані мухи, яких перевозитимуть в «сплячому стані», оживлятимуть та випускатимуть з літаків. Про це повідомили на сайті президента країни.

Фото — Unsplash.

Фото — Unsplash.

Мухи de la bichera — це паразит, який щороку завдає тваринницькому сектору Уругваю збитків розміром у 40 мільйонів доларів та інфікує понад 1000 людей.  Муху ще називають гвинтоподібною через те, що вона ніби «вгвинчується» в тіло теплокровних ссавців, а потім відкладає яйця, з яких висиджуються личинки, які потім поїдають живі тканини. Особливо небезпечні вони для великої худоби, як-от корів і кіз.

Для боротьби із мухою уряд Уругваю вирішив закупити в Панамі спеціальних стерилізованих в лабораторії мух, які не можуть відкладати личинки. Їх заселятимуть вздовж кордонів країни з Аргентиною та Бразилією. З часом вони створять природну блокаду, яка заважатиме новим мухам-гвинтоподібним потрапити в країну.

Програма розпочнеться у вересні 2023 року. Уряд планує розганяти 25 мільйонів мух на тиждень протягом чотирьох років.

читайте также
Комментарии