Таіна Федосеєва
05 августа 2022

Вченим вдалося оживити органи свиней за годину після смерті

Вчені Єльського університету за допомогою нової системи життєзабезпечення OrganEx відновили кровообіг і роботу внутрішніх органів у свиней за годину після смерті тварин. Про це повідомляє сайт університету.

Фото — Unsplash

Фото — Unsplash

Протягом кількох хвилин після останнього удару серця каскад біохімічних подій, спричинених нестачею кровотоку, кисню та поживних речовин, починає руйнувати клітини та органи тіла.

«Але клітини не вмирають відразу, існує більш тривалий ланцюг подій, — каже Девід Андрійович, молодший науковий співробітник у галузі неврології Єльської школи медицини та співавтор дослідження. — Це процес, в який можна втрутитися: зупинити і відновити деякі клітинні функції».

Система підключена до природної системи кровообігу тварини та качає рідину, призначену для протидії метаболічному та електролітному дисбалансу, який виникає після зупинки кровотоку.

Нова технологія дозволила відновити частину молекулярних та клітинних процесів, що відбуваються в серці, мозку, печінці та нирках свині. Дослідники також виявили, що клітинна активність у деяких областях мозку була відновлена, хоча жодної електричної активності, яка б вказувала на свідомість, не було виявлено на жодному етапі експерименту — тобто OrganEx не воскресив свиней і не перетворив їх на зомбі.

Вчені сподіваються, що створений ними метод допоможе краще зберігати органи для трансплантації та дозволить створити ефективніші методи реанімації та відновлення при серцевому нападі чи інсульті.

читайте также
Комментарии