Елеонора Чорноморченко
22 сентября 2022

Смак капусти змушує дітей в утробі «плакати», а смак моркви — «усміхатися». Дослідження

Науковці з Даремського, Астонського та Університету Бургундії провели дослідження реакцій дітей в утробі матері на смаки. Вони виявили, що плід може приймати вирази обличчя, схожі на сміх або плач, в залежності від продукту. Своє дослідження вчені опублікували в журналі Psychological Science.

Фото — Getty Images.

Фото — Getty Images.

Щоб з’ясувати, чи розрізняють плоди певні смаки, команда вивчила ультразвукові знімки майже 70 вагітних жінок віком від 18 до 40 років із північного сходу Англії, які були розділені на дві групи. Одну групу попросили прийняти капсулу подрібненої капусти за 20 хвилин до сканування, а іншу — капсулу подрібненої моркви. Для порівняння команда дослідила архівні скани жінок, яким не давали жодних капсул.

Потім науковці провели покадровий аналіз частоти мімічних рухів плода, серед яких були комбінації, які нагадують сміх або плач. В результаті виявилося, що плоди демонстрували «плач» приблизно вдвічі частіше, коли мати споживала капсулу капусти. Коли ж мати споживала морквяну капсулу,  плід приймав вираз обличчя, схожий на сміх.

Зображення — Durham University.

Зображення — Durham University.

Команда зазначила, що аромати з раціону матері потрапляли до дитини через амніотичну рідину (навколоплідні води). Смакові рецептори дитини можуть виявляти хімічні речовини, пов’язані зі смаком, починаючи з 14 тижнів вагітності, а молекули запаху відчувають з 24 тижнів вагітності.

У майбутньому науковці хочуть вивчити реакцію немовлят на різні смаки вже після народження. Також вони хочуть зрозуміти, як смаки впливають безпосередньо на плід та чи варто мамі дотримуватися певної дієти через це.

читайте также
Комментарии