Саша Лоскутов
04 июля 2022

ФБР розслідує масштабні сексуальні насильства в Римсько-католицькій церкві

ФБР розпочало масштабне розслідування випадків сексуального насильства в Римсько-католицькій церкві в Новому Орлеані за десятиліття. В рамках цієї справи правозахисники мають намір встановити, хто розбещував неповнолітніх та перевозив їх із штату в штат з цією метою. У коло підозрюваних входять священики, чиновники та інші потенційно причетні громадяни, пише AP.

Фото — Patrick Tomasso.

Фото — Patrick Tomasso.

ФБРівці опитали більше дюжини ймовірних жертв протягом цього року. Правозахисники вивчають, чи можна притягнути священиків до відповідальності за Законом Манна.

Закон криміналізує факт перевезення жінок чи дівчаток з одного штату до іншого «з метою вчинення статевого акту, який може бути предметом кримінального переслідування». Спрямований на боротьбу з проституцією та торгівлею людьми у контексті руху за моральну реформу. Прийнято 25 червня 1910 року. Названий на честь його автора, представника штату Іллінойс Джеймса Роберта Манна.

У деяких справах розслідується жорстоке поводження з боку священнослужителів під час поїздок до таборів Міссісіпі чи парків розваг у Техасі та Флориді. І хоча деяким претензіям давно вже десятиліття, порушення Закону Манна не мають терміну давності.

ФБР відмовилося від коментарів, як і поліція штату Луїзіана, яка допомагає у розслідуванні. Архієпархія Нового Орлеану відмовилася обговорювати федеральне розслідування.

Розслідування може посилити правову небезпеку для архієпархії, оскільки вона переживає банкрутство, викликане потоком позовів про сексуальне насильство та звинуваченнями в тому, що церковні лідери закривали очі на покоління священиків-педофілів.

Зараз федеральні слідчі намагаються отримати доступ до тисяч секретних церковних документів, створених за судовими позовами та захищених суворим розпорядженням про конфіденційність у справі про банкрутство.  Кажуть, що ці записи документують багаторічні заяви про зловживання, інтерв’ю з обвинуваченими священнослужителями та схему, коли церковні лідери не повідомляють про злочини правоохоронним органам.

читайте также
Комментарии