Валерій Лавровський
25 июня 2022

Верховний суд США скасував конституційне право на аборт. Розказуємо, чому

Верховний суд США скасував рішення, яке давало жінкам конституційне право на аборт. Тепер 22 штати можуть оголосити про заборону абортів, що змусить жінок їхати до інших штатів, де дозволена процедура штучного переривання вагітності.

 

Також цим вердиктом суд скасував історичне рішення справи «Ро проти Вейда». Розказуємо по порядку, чому вона така важлива та чому суд вирішив її відмінити.

Фото — Gemunu Amarasinghe / AP.

Фото — Gemunu Amarasinghe / AP.

Про справу «Ро проти Вейда»

Це історичне рішення Верховного суду США, яким стверджено, що конституція захищає свободу вагітної жінки здійснити аборт без надлишкових державних обмежень. Це поділило більшу частину США на табори «за життя» та «за вибір».

Мешканка Техасу, яка виступала у справі під псевдонімом Джейн Ро, у 1969 році завагітніла третьою дитиною і хотіла зробити аборт. Вона поскаржилася на окружного прокурора Генрі Вейда через закон штату, який забороняє операцію. У січні 1973 року Верховний суд опублікував рішення, посилаючись на право на приватне життя, та визнавав заборону переривання вагітності неконституційною.

Втім, суд зазначив, що право на аборт має бути збалансоване державним інтересом у захисті жіночого здоровʼя та оберіганні ще не народжених дітей. Упродовж першого триместру вагітності влада не може забороняти аборти; упродовж другого триместру влада може встановлювати резонні регуляції, що стосуються здоровʼя жінки; упродовж третього триместру влада може забороняти аборти, якщо це не впливає на життя або здоровʼя матері.

Витік чернетки про скасування справи. Чому це важливо

3 травня видання Politico опублікувало чернетку рішення Верховного суду США щодо скасування справи «Ро проти Вейда». Пізніше сам суд підтвердив справжність документу, але відмітив, що цей варіант не є остаточним.

У проєкті було вказано, що Джейн Ро була «грубо неправа із самого початку». Її аргументація була надзвичайно слабкою, а рішення мало «згубні наслідки».

Автори проєкту зазначали, що влада кожного штату здатна вирішувати, якими мають бути правила щодо переривання вагітнсті. Тому в окремих випадках місцева заборона на аборти навіть у разі зґвалтувань буде легітимною.

Верховний суд США вважають однією з найбільш таємних установ Вашингтона. Жоден проєкт рішення в новітній історії суду не оприлюднювався публічно, поки справу не почали розглядати. Як пише Politico, рішення оприлюднити документ було спробою викликати масові обговорення та вплинути на майбутній вердикт суду.

Остаточне рішення суду та ймовірні наслідки

24 червня Верховний суд скасував рішення справи «Ро проти Вейда». Скасувавши аборт як конституційне право, постанова суду відновила здатність штатів самостійно забороняти процедуру.

За даними Reuters, 22 консервативно налаштовані штати на Півдні та Середньому Заході США можуть заборонити аборти. З них 13 штатів зроблять це протягом наступних 30 днів.

Також через кілька хвилин після рішення суду генпрокурор штату Міссурі Ерік Шмітт заявив про набуття чинності заборони на аборт.

Деякі американські компанії повідомили, що покриватимуть витрати співробітників, якщо тепер їм доведеться подорожувати в інші штати для проведення абортів. Про це наразі заявив найбільший банк США JPMorgan Chase & Co., Meta Platforms, The Walt Disney, Microsoft, та медичні компанії CVS Health та Biogen.

Рішення Верховного суду викликало масові протести по всій країні. У тому числі у великих містах: Нью-Йорк, Атланта, Чикаго, Денвер, Лос-Анджелес, Сіетл тощо.

Президент США Джо Байден також розкритикував рішення суду і закликав Конгрес закріпити право на аборт на федеральному рівні.

читайте также
Комментарии