Таіна Федосеєва
02 июня 2022

У Британському музеї відкрили виставку старовинних прикрас, незаконно вивезених з України

Британський музей 31 травня представив колекцію української старовини, незаконно вивезеної з України. Про це пише The Art Newspaper.

Фото — Британський музей

Фото — Британський музей

Колекція налічує 86 предметів старовини – це вироби з металу, у тому числі підвісні хрести, що датуються XI-XIV століттями, які є місцевими копіями візантійських прототипів, а також підвіски та ранньосередньовічні персні. Цей скарб було вивезено поштою з України та перехоплено прикордонними військами Великобританії в аеропорту Гатвік у липні минулого року, але місце походження предметів не встановлено.

Конфісковані старовинні прикраси будуть виставлені в Британському музеї — та як тільки їхнє транспортування стане безпечним, їх передадуть Національному музею історії України в Києві.

Його генеральний директор Федір Андрощук зазначив, що останніми роками безліч предметів, знайдених нелегальними металошукачами в Україні, було продано приватним колекціонерам у Росії, Німеччині та Великобританії. Деякі з цих артефактів унікальні, наприклад, флюгерний стрижень корабля епохи вікінгів, знайдений в Україні у 2015 році та проданий в Англії у 2016 році із підробленим провенансом.

«Ми зіткнулися з гігантським транснаціональним розграбуванням української спадщини, яке необхідно зупинити спільними зусиллями, — говорив Андрощук. — Сьогодні ці превентивні заходи підкріплені внеском британської влади та Британського музею».

читайте также
Комментарии