Таіна Федосеєва
03 октября 2022

У Лісабоні відкрився ресторан, де готують їжу за допомогою сонячного світла

У Лісабоні відкрився ресторан Solar Kitchen, в якому усі страви готуються з використанням сонячної енергії. Про це пише designboom.

Фото — Antto Melasniemi

Фото — Antto Melasniemi

Кухарі ресторану замість традиційних плит використовують параболічні сонячні печі — увігнуті дзеркальні поверхні, що концентрують промені світла.

«Готування їжі на сонці повністю відрізняється від традиційної кулінарії, — каже Марті Гіше. — Кухареві необхідно бути в сонцезахисних окулярах, він готує на відкритому повітрі. Все залежить від погоди та вимагає гнучкості не тільки від кухаря, а й від відвідувачів. Більше того, концентрація жару за допомогою параболічної печі впливає на їжу не так, як стандартні джерела тепла, на краще змінюючи текстуру і смак їжі».

Меню ресторану залежить від погоди. У сонячні дні на кухні можна приготувати барбекю, а у хмарні чи дощові в ресторані подають салати та все, що можна приготувати без сонячного світла, але при яскравому світлі та помірній температурі.

Ідея ресторану не нова — Solar Kitchen була створена ще 2011 року фінським кулінарним експериментатором Антто Меласніємі та каталонським дизайнером Марті Гіше в Гельсінкі. Затія подорожувала по всій Фінляндії, а також Швецією, Японією, Ізраїлем та Аляскою. Через десятиліття ініціативу вирішили перезапустити у зв’язку з нинішньою енергетичною кризою.

Комментарии