Валерій Лавровський
07 апреля 2022

США схвалили закон про ленд-ліз, вперше з часів Другої світової. Він дозволить ефективніше постачати зброю Україні

Сенат США одностайно схвалив законопроєкт щодо відновлення програми ленд-лізу, яка востаннє діяла під час Другої світової війни. Вона дозволить більш ефективно постачати Україні зброю та іншу допомогу. Про це повідомляє Politico.

 

Тепер документ має розглянути Палата представників. У разі схвалення його надішлють на підпис президенту.

 

У 40-х роках прийняття програми ленд-лізу розглядалось як переламний момент — США швидко змогли поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод. Як вона працювала й чому була така важлива? Розказуємо детальніше.

Як ленд-ліз допоміг під час Другої світової війни

Танк Valentine направляється до СРСР за програмою ленд-лізу. Фото — Library of Congress.

Танк Valentine направляється до СРСР за програмою ленд-лізу. Фото — Library of Congress.

Програму ленд-лізу прийняв Конгрес США 11 березня 1941 року, закон підписав президент Франклін Рузвельт. Це система, за якою США частково на безоплатній основі передавали своїм союзникам боєприпаси, техніку, продовольство і стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти. Програма надавала президентові владу допомагати будь-якій країні, чия оборона визнавалася життєво важливою для Сполучених Штатів.

Американські ленд-лізівські джипи несуть вручну на Бірманську дорогу для збирання. Фото — Encyclopædia Britannica.

Американські ленд-лізівські джипи несуть вручну на Бірманську дорогу для збирання. Фото — Encyclopædia Britannica.

Згідно закону, знищені або втрачені поставлені матеріали не підлягають оплаті. Майно, що залишилося після закінчення війни й придатне для цивільних цілей, буде оплачено повністю або частково на основі наданих США довгострокових кредитів. Також незнищену техніку можна було повернути. Основними клієнтами стали Велика Британія, а також СРСР і країни Співдружності.

У післявоєнний час вважалось, що велику роль у наближенні перемоги зіграла саме західна зброя. Проте у СРСР применшували значущість ленд-лізу.

Контейнери вантажівок Dodge в очікуванні відправки до СРСР за договором ленд-лізу. Фото — Alfred T. Palmer.

Контейнери вантажівок Dodge в очікуванні відправки до СРСР за договором ленд-лізу. Фото — Alfred T. Palmer.

Як це приймали у наш час

Як пише Politico, пізно ввечері 6 квітня сенатори швидко підтримали пропозицію щодо ленд-лізу, оскільки «українські військові довели, що вони можуть дати відсіч російським військам, які обстрілюють українські міста з кінця лютого». Закон прискорить передачу військового обладнання та інших життєво важливих предметів постачання в Україну, скоротивши бюрократичні перешкоди. Що саме передадуть в рамках ленд-лізу, наразі невідомо.

Законопроєкт був схвалений на тлі закликів Володимира Зеленського терміново збільшити постачання зброї в Україну та того, що відбулось у Бучі та інших передмістях Києва. Сам закон представили у Cенаті ще 19 січня.

Також нещодавно Конгрес США затвердив військову та гуманітарну допомогу Україні майже на 14 мільярдів доларів. Окремо Державний департамент оголосив про виділення додаткових 100 мільйонів доларів на ракети Javelin та іншу техніку.

Прев’ю — Артур Бондаренко.

читайте также
Комментарии