Олександра Подгорна
27 января 2023

Відео дня. Крихітний робот, який перетворюється на рідину

Міліметровий робот, виготовлений із суміші металу і мікроскопічних магнітних частинок, може змінювати свою форму, поперемінно перетворюючись на рідину і повертаючись у твердий стан. Його можна використовувати для ремонту електроніки або вилучення інородних фрагментів з тіла. Про це повідомляє NewScientist.

Технологію розробили вчені з приватного Університету Карнегі-Меллона в Пенсільванії. Інженери використовували унікальні властивості суміші рідкого металевого галію і мікроскопічних шматочків магнітного матеріалу з неодиму, заліза і бору. Така суміш у твердому стані може витримувати навантаження в 30 разів більші за свою масу, а може перетворюватися на м’яку субстанцію та «перетікати» через перешкоди як рідина.

Під час експерименту два роботи припаюювали маленьку лампочку до плати, а на відео робот розплавляється над об’єктом у штучному шлунку, обліплює його та витягує назовні.

Далі під час досліджень вчені надали роботу форму фігурки Lego і посадили його в клітку. Він зміг вибратися з ув’язнення, прослизнувши між прутами. Після цього з калюжі металу робот знову відновив початкову форму фігурки.

читайте также
Комментарии