Таіна Федосеєва
16 июня 2022

З 16 липня сайти повинні мати українську версію — мовний омбудсмен

З 16 липня усі інтернет-ресурси повинні впровадити україномовні версії, а всі товари з комп’ютерними програмами мають бути оснащені україномовним інтерфейсом. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці у Facebook.

Зміни пов’язані з 27-м законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». З 16 липня наберуть чинності частини 2 та 6 статті — вони регламентують використання державної мови в інтернеті та мови інтерфейсів комп’ютерних програм.

Що це означає? Будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму — від автомобіля до пральної машини чи електрокавоварки, повинен бути «локалізований» для реалізації в Україні. За словами омбудсмена, українська мова повинна бути, незалежно від того, використовує цей інтерфейс  електронний екран чи має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками.

Усі інтернет-ресурси — вебсайти, сторінки в соцмережах, мобільні застосунки — компаній, які зареєстровані в Україні, повинні мати основну версію українською мовою. Вона має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Для тих, хто порушує закон, передбачено штраф. Покарання складатиме від 3,4 тисячі до 8,5 тисячі гривень, а при повторному порушенні — до 119 тисяч гривень.

читайте также
Комментарии