Елеонора Чорноморченко
07 сентября 2022

Netflix врегулював судовий процес з грузинською шахісткою щодо серіалу «Ферзевий гамбіт»

Американський стримінговий сервіс Netflix уклав мирову угоду з грузинською шахісткою Ноною Гапріндашвілі, яка подавала позов на суму 5 мільйонів доларів США. Умови угоди не розголошуються. Про це повідомляє Variety.

Фото — Wikipedia.

Фото — Wikipedia.

Минулого року шахістка Нона Гапріндашвілі звинуватила Netflix у сексизмі та історичних неточностях через серіал «Ферзевий гамбіт». Жінка стверджувала, що її досягнення були знецінені, коли в одній із серій серіалу було сказано, що вона ніколи не грала з чоловіками. Насправді ж Гапріндашвілі зіткнулася з 59 чоловіками-конкурентами до 1968 року, в якому розгорталися події серіалу. Серед цих чоловіків були також гросмейстери. Адвокати жінки стверджують, що часто Нона була єдиною жінкою, яка змагалася серед чоловіків.

Окрім того, Netflix помилково назвав Нону росіянкою, хоча вона грузинка.

Спочатку Netflix намагався відхилити позов, стверджуючи, що творці серіалу мали широкі ліцензії згідно з Першою поправкою. Але в січні федеральний суддя відхилив цей аргумент, постановивши, що вигадані твори не захищені від судових позовів, якщо вони ганьблять реальних людей.

Наразі ж обидві сторони повідомили суду, що досягли угоди. На яких умовах — невідомо.

читайте также
Комментарии